Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2021 Procházka s Čapkem-turistou nejen malebnou krajinou

Procházka s Čapkem-turistou nejen malebnou krajinou

V Památníku Karla Čapka chystají na konec září novou stálou expozici Po stopách hutí a hamrů v kraji Čapkovy Strže.
Procházka s Čapkem-turistou nejen malebnou krajinou

Je vidět, že Karel Čapek je neutuchající inspirační zdroj nejen jako autor, ale i jako lidská bytost. A tak ho v chystané expozici poznáme jako turistu, který v typickém výletnickém obleku 30. let - tedy v pumpkách a vysokých podkolenkách, k nimž se nosilo sportovněji střižené sako, vyrážel i na vysokohorské túry. Doporučovali mu je lékaři vzhledem k jeho Bechtěrevově chorobě. Výstava nám také představí zdejší industriální historii. Ostatně sám Čapkův dům patřil k hamru na zpracování surového železa, kterému se říkalo Josefodol. Později tu vyrostla takzvaná pudlovna s válcovnou plechů a tyčí, první na Podbrdsku. Po jejím dokončení v roce 1840 se ale ukázalo, že vodní tok je k jejímu pohonu slabý, a zařízení není provozuschopné. Pudlovna se proto změnila ve strojírnu, na jejímž vzniku se podílel i pražský Breitfeldův podnik, základ pozdějšího koncernu ČKD. Ani strojírna tu však neměla dlouhého trvání: v roce 1890 vyhořela. Zbyly jen správní, obytné a hospodářské budovy. A právě bývalá správní budova se v roce 1935 stala venkovským domem Karla Čapka.

Krajinu Karla Čapka, kde se mísí poezie lesů, říček a rybníků s dramatičností industriální minulosti, si lze projít i jako turista. „Představu o tomto působivém koutě země si návštěvník nejlépe udělá při vycházce po Naučné stezce Karla Čapka. Začíná u Památníku a pokračuje ve třech různě dlouhých okruzích značených siluetou pejska Dášeňky. Jsou na ní louky, rybníky, říčka Kocába, mokřady a zbytky hamrů. Stezka upozorňuje i na řadu vzácných živočichů,“ popisuje ředitel památníku Zdeněk Vacek.

Po jednotlivých zastaveních Karel Čapek sám rád chodil, anebo jezdil i se svými přáteli z uměleckých kruhů, kteří ho tu navštěvovali. Přímo na Strži se pak realizoval jako zahradník nebo spíš jako zahradní architekt. S místními řemeslníky stavěl u domu zadní verandu, pergolu, prořezával stromy nebo čistil koryto potoka. Byl také velkým milovníkem přírody a patřil k zastáncům její ochrany už v dobách, kdy to ještě zdaleka nebylo běžné.

V přízemí domu se dochovaly dvě podkovy zasazené do prahu ještě za Čapka. Šlápnout na ně a něco si při tom přát dnes mohou návštěvníci vstupující do místnosti s videoprojekcí a krátkodobou výstavou Cesta do hlubin robotovy duše. Ta je prodloužena až do 31. března 2022.

Víte, že…

… Karel Čapek raději cestoval pomalou železniční lokálkou zastavující na každé mezi, než rychlíkem? Při svých putováních cizími zeměmi se zajímal o obyčejné lidi, jejich kulturu, kroje, řeč a zvyky.

… miloval toulky přírodou a pilně se věnoval botanice? Třeba v Alpách nechal řidiče zastavit „snad stokrát za den“ a zajímal se o květiny i další rostliny, kterých si z okénka vozu všiml.

...opatřil si starou mapu, kde zjistil, že se místu dříve říkalo Na Strži? Název se mu líbil daleko více než prozaický Josefodol - jméno továrny, k níž dům původně patřil.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru