Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2021 Rudolf Lukeš a jeho filmové návrhy

Rudolf Lukeš a jeho filmové návrhy

Jsem ráda, že se herečce Báře Lukešové povedlo dát dohromady tatínkovu výstavu, jejíž vernisáž se uskuteční právě zítra.
Rudolf Lukeš a jeho filmové návrhy

Příběh Rudolfa Lukeše, filmového architekta, který měl po druhé světové válce nakročeno na skvělou kariéru, nebýt politických zvratů po únoru 1948, je skutečně pohnutý. Jeho manželka a Bářina maminka Taťána Lukešová ho jedinečně zpracovala ve své knížce Píšu, dokud si pamatuju. Také já jsem nyní s pomocí Báry sepsala článek, který vyjde v pátečním vydání deníku Právo, magazínu Víkend (8.10.) a přiznám se, že se mi nepsal snadno. Tolik nespravedlnosti v jednom lidském osudu! A je vlastně život vůbec někdy spravedlivý? Kdyby Rudolf Lukeš mohl zítra být přítomen na vernisáži své výstavy v galerii Lucerna, měl by jistě obrovskou radost, že na něj jeho blízcí nejen nezapomněli, ale naopak hrdě připomínají jeho odkaz. 

V obrazové příloze najdete Lukešovy filmové návrhy, snímek z filmu Frona, v němž si zahrála i Hana Hegerová, snímek manželů Lukešových z konce 40. let od pouličního fotografa, portrét Báry Lukešové (foto Maxim Stano) a přebaly dětských prostorových leporel, která mohl připravit pro Artii v uvolněnějších 60. letech. Nyní se již naštěstí dají koupit i u nás...

Výstavu Rudolf Lukeš: Filmové návrhy můžete navštívit v galerii Lucerna od 5.10. do 9.11. od pondělí do pátku od 16 do 20 hodin a o víkendech od 10 do 19 hodin.

Zpět na přehled

Nahoru