Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2022 Čtení z Paseky na léto

Čtení z Paseky na léto

Co zabalit sobě a dětem na dovolenou, přemítáte možná právě teď, a tak vám přináším tři tipy z nakladatelství Paseka.
Čtení z Paseky na léto

Pro starší děti, ale i pro jejich rodiče  je jistě příjemným překvapením, že po úspěšné knižní trilogii Prašina, které se prodalo přes 120 tisíc výtisků, se chystá filmová adaptace i divadelní představení. A vzniká také unikátní komiksová série, z níž už jsou k dostání první tři sešity pod názvem Prašina: Křídový panáček. Prašina se zrodila v roce 2016 v hlavě programátora Vojtěcha Matochy, který si tehdy do poznámek napsal: „Mám nápad na knížku: pražská čtvrť Prašina, kde nefunguje elektřina.“ O šest let později už jsou na světě tři knížky, za něž byl Matocha nominovaný na Cenu Jiřího Ortena, Zlatou stuhu i Magnesii Literu a hlavně - přivedly generaci dětí od tabletů ke klasickým knihám. Prašina je zaujala svým tajemstvím, kouzelnou atmosférou i odvážnou a chytrou hrdinkou En. Komiks se s příběhem knih trochu proplétá. Křídový panáček se odehrává necelé dva roky po konci trilogie, tedy v době, kdy stará Prašina pomalu mizí a mění se pod tlakem vnějšího světa. Čtvrť už není černým ostrovem uprostřed zářícího města. Nad starými střechami se teď tyčí siluety jeřábů, kamenné domy vyklízí prostor sklu a oceli a dávná tma nevyhnutelně prohrává svůj boj se světlem. Do probouzející se pražské čtvrti přichází za novým životem zakřiknutý mladík Vašek a brzy na vlastní kůži pocítí, že zdejší klid je jen zdánlivý. Na Prašině začne řádit tajemný žhář a na ohořelých stěnách se objeví podivný symbol. Pod slupkou všedního života dřímají stará tajemství.

Dětem od 6 let je určená i další knížka z Paseky: Hilda a loď duchů, napsaná podle komiksové série Hilda Lukea Pearsona. Modrovlasá holčička Hilda žije se svou maminkou na samotě v domku na úpatí magické hornaté krajiny. Protože je chytrá a zvídavá, dokáže vnímat to, co ostatní nevidí nebo vidět nechtějí – trolly, obry, trpaslíky… Na svých výpravách se malá rozumbrada naštěstí může spolehnout na pomoc kamarádky Fridy a svérázného Poleňáka. Možná, že za vším stojí nějaké tajemné bytosti... Jak napsal kdosi na filmovém webu o animovaném seriálu, který byl podle Hildiných příběhů natočený, hrdinka Hilda se z fleku řadí vedle Mikuláše, Pipi, Calvina a jim podobných raubířů s nepřekonatelnou fantazií, kteří oslovují každého s byť jen ždibíčkem dětské duše v těle bez rozdílu věku. Luke Pearson modrovlasou rozumbradu vymyslel, Stephen Davies píše její knižní příběhy a ilustruje je dvojice brazilských výtvarníků Sapo Lendário.

A do třetice také něco pro maminky ratolestí: na léto se hodí knížka, která voní Toskánskem, jeho vínem a lahodnými pokrmy, Přítelkyně z kamenné vily od Frances Mayesové. Její román akcentuje sílu ženského přátelství a touhu žít naplno. Jak autorka uvádí, "Svět se skládá z pocitů. Taková je moje víra, dost možná pohanská....Moje vyprávění se chýlí ke konci a já bych chtěla vystihnout podstatu pravého přátelství."

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru