Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2022 Jak vznikla OTMA

Jak vznikla OTMA

Když jsem se v létě 2018 poznala s Pavlem Machálkem, vnukem zakladatele uherskohradišťské OTMY Otakarem Machálkem, líbilo se mi, jak moc se zajímá o historii svých předků.
Jak vznikla OTMA

Nyní držím v ruce publikaci Otakar Machálek, OTMA a Mařatice autora Františka H. Illíka a musím opět chválit. Pan Illík v úvodu píše, že bydlí v bytovém domě, který nechal v Mařaticích, městské části Uherského Hradiště, postavit právě Otakar Machálek. Podnikavý muž, který na dříve zaplavovaných loukách v roce 1938 postavil továrnu na výrobu a konzervování zeleniny průmyslovým způsobem. Machálek už měl v té době za sebou deset let zkušeností s vedením rodinného koloniálu a s nakládáním zelí a okurek v malém. Jeho vnuk mi k tomu tehdy řekl:

"U rodného domu děda postavil přístřešky, v nichž začal s nakládáním zelí a okurek. Ve svahu za domem zřídil velký sklep, kde výrobky skladoval. Postupně přidal výrobu marmelád, ovocných šťáv, povidel a kompotů. Jako bývalý legionář měl určitá privilegia. Získal proto možnost dodávat své produkty do hradišťských kasáren, jejichž velitelem byl plukovník Antonín Ingr, otec Dany Zátopkové. S Ingrem byli dobří kamarádi, znali se právě z legií." Machálkův příběh je typickým příběhem poctivého podnikatele, který se po letech úrodných dočká i těžké neúrody, ba dokonce i kriminálu. "V roce 1951 ho zatkli a obvinili, že svou znárodněnou fabriku předal ve špatném stavu. Mezitím se tam zkazilo nějaké sušené ovoce. Byla to samozřejmě jen záminka. Děda byl tři a půl roku zavřený a babička musela opustit dům, který si před válkou postavili, a šla bydlet k příbuzným,“ vzpomíná na nejtěžší chvíle svých předků Pavel Machálek. Jeho otec nemohl jít studovat na střední školu, ale musel nejprve do učení. Vzdělání si postupem času doplnil dálkově i o vysokou školu ekonomickou. Když Otakar Machálek v roce 1967 zemřel, šli ho na poslední cestu vyprovodit celé Mařatice. Lidé si ho vážili a v době společenské oblevy to mohli projevit naplno.

P.S.: OTMA je od roku 1999 součástí koncernu HAMÉ, název firmy a ochranná známka však zůstaly zachovány.

PPS.: Svatební foto Otakara a Marie Machálkových z 28. dubna 1926.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru