Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2022 Ještě jednou Zlín

Ještě jednou Zlín

Vracím se ještě k nedávné návštěvě Zlína. Přináším portréty osobností, které nafotil můj muž a především jim děkuji za to, že vím o tomto městě a také o sousedních Luhačovicích zase trochu víc.
Ještě jednou Zlín

Na společném snímku na luhačovické promenádě kráčím v doprovodu Jany Pastyříkové, manažerky pro destinaci Zlínsko a Luhačovicko, a Ladislavy Horňákové z Krajské galerie výtvarného umění, neuvěřitelné studnice vědomostí. Úžasný zážitek ze setkání a takřka tříhodinové přednášky o Baťovi ve ztahu k filmu mi poskytl Jiří Madzia, filmař a sběratel filmových dobových materiálů.  V Baťově vile jsem poznala Gabrielu Končitíkovou, která vypráví o dynastii Baťových s veskrze ženským nasazením, v němž je namíchán esprit a zábavné náhledy - například na Baťovu manželku, jejíž cukrářskou kuchařku vydala před nedávnem. Přidávám také Petra Babince,  režiséra a producenta animačního studia Kouzelná animace, díky němuž ožila kudlovská Stodola, jak se přezdívá první budově zlínských ateliérů, v níž točil své skvosty Karel Zeman a Hermína Týrlová. Budova od 90. let chátrala a nadšenci z Kouzelné animace ji postupně zachraňují.

Na závěr přikládám odkaz na dnešní díl pořadu České televize Z metropole, kde se zhruba od 20. minuty objevuji a vyprávím o Slávce Budínové. Zítra uplyne 20 let od její smrti.

 

https://www.ceskatelevize.cz/.../1011628.../222411058230030/

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru