Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2022 Obsluhoval krále, prezidenty i mě

Obsluhoval krále, prezidenty i mě

Titulek berte, prosím, v nadsázce. To, že Petr W. Noack obsluhoval vedle význačných státníků a osobností také mě, je ovšem fakt.
Obsluhoval krále, prezidenty i mě

Zážitek to byl vskutku nevšední. Minulý čtvrtek, den po mých narozeninách, jsem navštívila Petra W. Noacka a jeho ženu Marušku v jejich břevnvském krásném bytě se zahrádkou. Netušila jsem, že kromě rozhovoru o jeho kariéře vrchního číšníka, ale také majordoma u rodiny Porsche a o knížce, kterou sepsal (Obsluhoval jsem i krále), budu pozvána na oběd, jenž uvaří a bude podávat právě Petr. Kromě známého hrdiny jménem Jan Dítě z Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále se mi při vyslovení pojmu vrchní číšník už vybaví pro mě zajímavý jen jeden - pan Honc, který byl v mém dětství naším sousedem a leta také vrchním číšníkem v tehdy jediné Čínské restauraci ve Vodičkově ulici v Praze. A tak kromě poutavého vyprávění jsem dostala kanapky se sektem, úžasný chřestový krém,měkounké telecí na žampionech s rýží a dobrou kávu. Chyběl pouze moučník, ale to prý Noackovi napraví při mé další návštěvě. Málokdy se novinář dočká takového vlídného zacházení.... Pokud si vzpomínám, naposledy mě nabídla oběd Květa Fialová a ta už je několik let po smrti. 

Pan Noack prožil neuvěřitelný příběh - například jako malý chlapec byl těsně po válce vězněn v lágru pro německé ženy a děti. Jeho velkým vzorem byl dědeček Alois Mandásek, úspěšný restauratér, člověk pracovitý a podnikavý.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru