Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2022 Přátelství ve zlých časech

Přátelství ve zlých časech

Nebudeme si nalhávat, že časy, které žijeme, nejsou zlé.
Přátelství ve zlých časech

Válka na Ukrajině hrozí přerůst v celosvětový konflikt, který by také nemusel nikdo přežít. Možná mnozí z vás sahají opět po knížkách Karla Čapka a vžívají se do jeho nálad a postojů v předvečer druhé světové války. Jeho srdce tu hlubokou starost o osud svého národa, potažmo lidstva jako takového, neuneslo a zemřel dřív, než se naše republika změnila v protektorát. V tuto chvíli přichází Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše s výstavou, nazvanou V nouzi poznáš přítelePřipomíná vzájemnou pomoc a oporu, kterou si osobnosti z okruhu Karla Čapka poskytovaly v pohnutých chvílích svých životů, v době krizí postihujících českou společnost od 30. do 70. let minulého století. Výstava, vyprávějící mimo jiné o nelehkém zabydlování bývalých pátečníků v Americe, začne 2. dubna a bude otevřena minimálně do poloviny září 2022. „Spolu s ní odstartujeme i dlouhodobý projekt s názvem Sběratelské perličky na Strži. Půjde o příběhy originálních dotýkaných předmětů – dopisů, dokumentů či jiných pozoruhodných věcí po Čapkovi a dalších pátečnících. Každý měsíc tak u nás objevíte něco nového,“ zve do Památníku jeho ředitel Zdeněk Vacek.

Z obrazové části výstavy zaujmou bezstarostné snímky Čapka a jeho přátel ze společných setkání na Strži, Osově či v Praze stejně jako válečné a poválečné fotografie z Čech i Ameriky. Pozornost si zaslouží plechová krabice s desítkami původních barevných diapozitivů manželů Ferdinanda a Slávky Peroutkových, zachycujících je s přáteli v newyorském bytě nebo na chatě u Rangeley a Lost Lake. K vidění bude také Peroutkova fotografie s Jiřím Voskovcem nebo pohlednice od Adiny Mandlové.

Právě pevná přátelství a vzájemná pomoc, projevovaná zejména v časech ohrožení, hrály v životě Karla Čapka a jeho blízkých důležitou roli. „Na výstavě chceme připomenout i to, že Američané svěřili čerstvému emigrantovi Ferdinandu Peroutkovi v roce 1951 řízení rozhlasové stanice se stovkami podřízených. Expozice ukáže i momentky ze života dalších Čapkových přátel. Třeba Karel Steinbach se v USA stal úspěšným ženským lékařem v americké armádě, kde pracoval až do svých 88 let! Čapkův nakladatel Julius Fürth působil ve vedení Rádia Svobodná Evropa a v exilových organizacích. Hugo Haas natočil v Americe desítky filmů, tucet jich sám produkoval a režíroval. Prorazil adaptací Hlídače č. 47 kamaráda – pátečníka Josefa Kopty,“ líčí ředitel Památníku. Do zahájení výstavy by měl přes oceán doputovat i plakát amerického filmu z produkce Huga Haase. „Promítneme také dosud nepublikovaný krátký amatérský film z poloviny 80. let. Ten zachycuje rozhovor českých emigrantů Daniely a Ondřeje Šimonových s Karlem Steinbachem v jeho newyorském bytě. Steinbach v něm vypráví o Čapkovi a jeho přátelích,“ dodává Vacek.

Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše má otevřeno od úterý do neděle vždy  od 9.00 do 12.00 a od 12.30 do 17.00 hodin.

Na snímcích odleva Hugo Haas a Karel Čapek u Národního divadla v roce 1922, dr. Karel Steinbach a Ferdinand Peroutka, Peroutka a jeho milovaná Pixie, Čapek s Peroutkou na Strži, Olga Scheinpflugová na návštěvě u Haase ve Vídni v roce 1965, manželé Peroutkovi a dr. Steinbach v americkém exilu

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru