Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2022 Retro muzeum v Kotvě

Retro muzeum v Kotvě

Obchodní dům Kotva byl otevřen v únoru 1975. Stavěli ho Švédové podle brutalistního projektu manželů Machoninových a bylo kvůli němu zbořeno několik domů v Králodvorské ulici, mj. i ten, v němž bydlel herec Oldřich Nový.
Retro muzeum v Kotvě

V čase Husákových dětí vznikla v centru Prahy prodejní plocha přes 22 OOO metrů čtverečních, a Kotva se tak v době otevření stala pátým největším obchodním domem v Evropě. Počítalo se s kapacitou 75 000 zákazníků denně, které obslouží na 2 000 zaměstnanců. Ti se nabírali z celé republiky, a zájem o práci v Kotvě byl obrovský. Lákaly i pracovní podmínky – zaměstnanci měli k dispozici závodního lékaře, jídelnu, kadeřnictví, později i fitko. Mimopražské prodavačky měly zajištěné bydlení na ubytovně v Košířích. V obchoďáku byla zavedena moderní klimatizace, v podzemí byly rozsáhlé garáže, kromě řady výtahů sloužily k přepravě i eskalátory. Velmi se dbalo i na prezentaci zboží, vkusně upravené výlohy a reklamu. Tehdejší ředitel Kotvy Oldřich Schwarz zaměstnával šikovné nákupčí, kteří dokázali sehnat přímo u výrobců nejrůznější nedostatkové, takže tu bylo k mání i to, co jinde chybělo.

Po listopadu 1989 Kotva postupně ztrácela na významu, ubývalo zboží i zákazníků. Ještě hůř dopadla nedaleká Bílá labuť, která se po desetiletí mohla pyšnit tím, že se tu dalo sehnat vše od špendlíků až po automobily a dnes tu nenajdete téměř nic. Vedení Kotvy se nyní rozhodlo přistoupit na to, že právě zdejší prostory jsou vhodné pro instalaci Retro muzea a věnovalo mu celé čtvrté patro. Nyní si tu můžete připomenout atmosféru 70. a 80. let v Československu a jeho designové předměty, nábytek, hračky, oblečení, vybavení kuchyně, obýváku i ložnice, elektroniku a další předměty. Mnohým bude jistě povědomý nábytek, jímž domácnosti zabydlovala výrobní družstva UP Rousínov, Hikor Písek či Dřevotvar z Jablonného nad Orlicí. „V expozici designového nábytku najdete nábytek od standardizovaných uniformních předmětů až po unikátní designové kousky z výrobních družstev. Zároveň je tato expozice prodejní, vzhledem k tomu, že se s našimi partnery snažíme vdechnout předmětům druhý život, snažíme se nábytek zrekonstruovat a následně poslat dál do světa, aby dělal radost dalším generacím,“ upozorňuje Robert Vůjtek, předseda spolku Art Salon S, jenž tento výstavní projekt připravil. Před pár lety s podobnou výstavou, ovšem v menším rozsahu, začal v Tančícím domě a zjistil, že je v české společnosti po podobných projektech hlad. Nakolik ho nyní nasytil, se můžete přesvědčit sami.

Zpět na přehled

Nahoru