Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2022 Tužky, kam se podíváš

Tužky, kam se podíváš

Odmalička je mým nejmilejším předmětem tužka. Bohužel ale nemám výtvarné nadání, abych s ní ráda kreslila. Zato s ní píšu.
Tužky, kam se podíváš

A tak není divu, že jsem se musela jít podívat do Národního technického muzea na výstavu nazvanou Hardtmuth: od uhlu k tužkařskému impériu. Vzala si za úkol představit celou šíři činnosti architekta, vynálezce a podnikatele Josepha Hardtmutha, úspěšnou firmu, kterou založil a která dosáhla světové proslulosti, její historii a výrobky. Je tu k vidění nejstarší dochovaný výrobek Koh-i-noor Hardtmuth – kazeta na tužky z 80. let 19. století, přehled tužkařských výrobků od počátku 20. století po rok 1990, ale také Hardtmuthovy architektonické návrhy a jiné zajímavosti. Mě ovšem nejvíc zajímaly tužky a pastelky. Díky Carlovi, synovi zakladatele firmy,  byla firma v roce 1848 přenesena do Českých Budějovic, kde sídlí dodnes. Na počátku Carlovi pomáhal jeho starší bratr Ludwig, proto také továrna nesla od roku 1828 název L. & C. Hardtmuth, tedy iniciály křestních jmen obou bratrů. Carl Hardtmuth dosáhl v podnikání značných úspěchů a společenskou prestiž rodiny povznesl tím, že byl za zásluhy císařem Františkem Josefem I. povýšen do šlechtického stavu. V Carlových stopách pak pokračoval jeho syn Franz, který v duchu svého dědečka zavedl řadu inovací, které měly dopad nejen na samotnou firmu
L. & C. Hardtmuth, ale i na konkurenční firmy a tužkárenský průmysl všeobecně. V první řadě se jednalo o nový výrobek, tužku Koh-i-noor, uvedenou na trh v roce 1889, která měla naprosto netypickou barvu – žlutou. Ta se brzy stala symbolem kvality a stala se známou po celém světě. Podařilo se mu také sestrojit takzvaný „český mlýn grafitový“, který umožňoval využít i dosud opomíjený krystalický grafit  a také podle složení směsi určovat tvrdost výsledných tuh. To vedlo k dalšímu jeho vynálezu, sedmnáctistupňové tvrdostní škále, která využívala k označování kombinaci písmen a číslic.

Výstava v NTM probíhá až do 26.3.2023 a budou ji provázet různé doprovodné programy a workshopy. Určitě stojí za to ji vidět.

Zpět na přehled

Nahoru