Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2022 Vlasta Burian Život za smích

Vlasta Burian Život za smích

Před časem vyšla kniha Pavla Taussiga Vlasta Burian Život za smích. Supraphon se rozhodl pořídit z vybraných kapitol audionahrávku s přidanou hodnotou.
Vlasta Burian Život za smích

Pro milovníky krále komiků přinesla Taussigova publikace některé méně známé informace - a sice především o jeho životě po roce 1945, kdy mu byla znemožněna veřejná vystoupení. Nutno dodat, že autorovi do značné míry pomohli pamětnci, kteří ho po jeho výzvě v televizi zahrnuli dopisy a vzpomínkami. Líčení komikova působení v Hříběcí boudě v Krkonoších, kde fungoval mj. jako kočí a jeho Nina jako pomocnice v kuchyni, je skutečně dojemné. Taussig přidává kapitoly o nejrůznějších údobích hercova života a o jeho filmech. Na CD , které nabízí prostor 6 hodin 52 minut se ovšem ještě vešlo mnoho bonusů v podobě Burianových písní a skečů a je zajímavé si porovnat nahrávky z let 30. a třeba 50. Ty úplně poslední jsou datovány rokem 1957. Jde o scénku Prosím jízdenku a o Baladu krve, rozkoše a smrti. Pro fajnšmekry budou zajímavé Vzpomínky fotbalového brankáře, které byly po natočení v roce 1952 dány k ledu údajně kvůli Burianovým neuctivým narážkám na sjednocenou tělovýchovu a připomínce Josefa Bicana, který byl v té době ocejchován ministrem Čepičkou jako představitel buržoazního sportu. Výběr mohl vzniknout díky sběratelům Jaromíru Farníkovi, Gabrielu Gosselovi (+) a Františku Hladkému, kteří zapůjčili původní gramofonové desky. 

P.S.: Buriana připomínám ve fotogalerii jeho prvorepublikovým časopisem Přestávka /název periodika se ovšem často měnil/, titulkou časopisu Moravanka a Pestrý týden, fotoskou z německé verze filmu On a jeho sestra, plakátem, kde je Burian netypicky "jen" v roli režiséra a pohádkou Byl jednou jeden král, která ho jaksi vrátila mezi diváky. 

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru