Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2022 Za Kájou Novotným

Za Kájou Novotným

Dnes proběhlo v kobyliském kostele sv. Terezie od Dítěte Ježíše poslední rozloučení s Karlem Novotným, kterého považuju za svého druhého tátu nebo staršího bráchu a který zásadně ovlivnil mé nejranější dětství.
Za Kájou Novotným

Říkala jsem mu Kája a byl naším sousedem v secesním domě ve Svobodově ulici hned vedle Vyšehradského nádraží. Jelikož se můj tatínek vyskytoval jen sporadicky, Kája mě bral na procházky starou Prahou, pouštěl mi Skupova Spejbla a Hurvínka z gramofonu na kliku, půjčoval mi prvorepublikové dětské knížky i starého plyšového medvěda, zkrátka dělal mi radost. Přitom měl sám dost pohnuté dětství a život se s ním příliš nemazlil. Pracoval u spojů /pamatuji si, jak mě jednou zavedl do Městské telefonní ústředny a já byla fascinovaná všemi těmi kablíky/, ale ke stáru si splnil sen, a provozoval malou vinárničku U Svaté Anežky v bezprostřední blízkosti Anežského kláštera. A sem za ním chodili jeho přátelé - ze spolku Vltavan, z Klubu Za starou Prahu, pracovníci různých muzeí, ale také různí kumštýři, zavítali i cizinci.... Povedla se mu rodina, má skvělé dvě děti a nadaná vnoučata a i když bych dnes měla být smutná, vlastně jsem měla radost - ze setkání s jeho rodinou i z toho, že v kostele bylo úplně plno a každý z nás na něj má nějakou hezkou vzpomínku.

P.S.: O tom "našem" domě píšu i ve své poslední knížce První republika. Jak žily hvězdy, protože v něm ve 20. letech chvíli provozovala baletní školu primabalerína Jelizaveta Nikolská, která se sem přivdala do rodiny Felixe de la Cámary. Dům byl vůbec plný tajuplných příběhů...

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru