Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2023 Odešel fotoreportér Stanislav Tereba

Odešel fotoreportér Stanislav Tereba

Psal se začátek horkého července 1981 a já nastoupila jako elévka na letní stáž do Večerní Prahy, listu všech Pražanů anebo pražské drbny.
Odešel fotoreportér Stanislav Tereba

Vybrala jsem si ji sama, protože na rozdíl od jiných plátků té doby se v ní dalo psát o normálních věcech bez ideologismů. Jaké štěstí, že na svou první reportáž v životě jsem vyrazila právě se Standou Terebou. Fotoreportér, kterého už v té době provázela aura mimořádného profesionála, byl navíc hezkej a příjemnej a k nezkušené holce, jako jsem byla já, i velmi tolerantní. Přikládám vám tu krásu - šlo o článeček o stanovém táboře na Džbánu, což je celkem nepodstatné. Teprve později, když už jsem pracovala ve Vlastě, jsem Standu oslovila a udělali jsme spolu ohlédnutí za jeho tvorbou a nejdramatičtějšími okamžiky jako byl např. srpen 1968 a okupace vojsky Varšavské smlouvy. Standa  tehdy chodil Prahou a fotil a pomáhal vydávat noviny takřka ilegálně. Byl také u zrodu zářivé hvězdy Karla Gotta. Fotil ho v dobách, když se teprve ke své slávě propracovával a vymýšleli spolu neotřelé záběry jako ten, kde Kája skáče ze schodů Rudolfína a vypadá to, jako by lítal. Věděla jsem o Standovi, že je dlouhodobě nemocný, ale když dnes v 85 letech zemřel, stejně mě to zaskočilo. Chtěla bych mu poděkovat za to, že jsem se s ním mohla potkat na začátku své dráhy a že mi ukázal, jak se dá slušným jednáním docílit unikátních záběrů. Ano, byla to slušnost a pokora, vlastnosti, které jako by se dnes téměř vytratily...a ještě nekonečná pracovitost a láska k profesi.

Snad ještě k fotografiím: Janu Brejchovou s Terezkou a Karla Hogera poznáte, ale mladinkou Věru Čáslavskou možná ne. Odstřel Těšnova je jasný stejně jako Gottův let u Rudolfína...a hoch s vlajkou je ze srpna 68. 

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru