Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2023 U Pinkasů slaví 180 let

U Pinkasů slaví 180 let

V roce 1843 přivezl forman Salzmann z Plzně hostinskému Jakubu Pinkasovi na ochutnání plzeňský Prazdroj, a tak se začala psát sláva hostince U Pinkasů.
U Pinkasů slaví 180 let

Bývalý krejčí se chopil nové živnosti s velkým elánem a hlavně - začal pivo servírovat revolučním způsobem – místo do džbánu, z něhož se pivo u stolu přelévalo do sklenic, začal pivo čepovat rovnou do sklenic, čímž se neskutečným způsobem zvýšila jeho kvalita a chuť. Původně svůj podnik nazval U Švingulantů /v západočeském nářečí U Podvodníčků/, ale brzy se vžilo U Pinkasů. Syn Jakuba Pinkase Otto po smrti svého otce prodal restauraci Františku Brabcovi, který ji přejmenoval na Brabcovu plzeňskou restauraci U Pinkasů. Poslední změna názvu  nastala v roce 2008 , ovšem pouze na jeden den. Po skvělém sportovním výkonu dlouholeté návštěvnice se Pinkasovi přejmenovali na Restauraci U Špotáků. 

Letos slaví legendární podnik 180 let své existence. A co chystá pro návštěvníky? Až do konce června tu bude vystaveno historické pivní sklo, které se tu používalo od konce druhé světové války po současnost.  Jubilejní rok uzavře na podzim již 13. ročník soutěže Pinkasova noční můra, při níž ti nejlepší výčepní z republiky i zahraničí musí načepovat deset piv a vyběhnout s nimi ze sklepních prostor restaurace do prvního patra, přičemž zdolají 41 schodů. To vše by měli dokázat během velmi krátkého času, který se jim bude měřit. Součástí oslavy bude také představení speciálního pivního půllitru ze sklárny Rückl, který je připraven jako unikátní dárek pro nejvěrnější štamgasty podniku. Každý z hostů, který předloží účty z Restaurace U Pinkasů dokládající vypití 180 piv získá tento nádherný půllitr. Každý půllitr má své číslo a je jich pouze 180, takže bude záležet i na rychlosti, s jakou hosté své výroční množství piv vypijí. 

Na snímcích vidíte vybrané části restaurace včetně zahrádky, těsně sousedící s chrámem Panny Marie Sněžné, záběry z 60. let z oslav jubilea Pinkasových, zápisy Voskovce a Wericha z roku 1930 v pamětní knize, podobiznu zakladatele podniku Jakuba Pinkase a ředitele společnosti Adria-Neptun s.r.o., pod kterou patří mj. i restaurace U Pinkasů.

Zpět na přehled

Nahoru