Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2008 Odešla jsem s Oscarem

Odešla jsem s Oscarem

26. 10. 2008
Z dnešní schůzky s filmovým nadšencem a sběratelem Jiřím Menšíkem a Elmarem Klossem, synem známého režiséra Klose, jsem odešla se soškou Oscara. Nevěříte?
Odešla jsem s Oscarem

Z dnešní schůzky s filmovým nadšencem a sběratelem Jiřím Menšíkem a Elmarem Klossem, synem známého režiséra Klose (v mém zápisu nejde o chybu - příjmení otce a syna se liší počtem 's'), jsem odešla se soškou Oscara. Nevěříte?

Jiří Menšík již delší dobu pátrá po originálu Oscara, kterého získal v roce 1966 tandem Kadár-Klos za film Obchod na korze. Sošku si odvezl v roce 1969 Kadár do Ameriky, kde po okupaci 'bratrských armád'zůstal natrvalo, a jelikož o 10 let později zemřel bez potomků, odkázal ji svému známému Billu Schwartzovi, který ji pravděpodobně má dodneška. Stala jsem se svědkem vzácného okamžiku: Elmar Kloss vytáhl v kavárně Louvre z tašky jednu z kopií sošky, kterou v roce 1966 zhotovili na Barrandově, a již pan Klos uchovával jako symbolickou památku. Povídali jsme si, pak se s námi pan Menšík rozloučil, nakonec odešel i pan Kloss, a když jsem se chystala odejít i já, teprv jsem si všimla, že milý Oscar zůstal na stole. Popadla jsem sošku a odcházela s ní z Louvru. Honem jsem hledala mobil na pana Klosse, abych mu oznámila, že si něco zapomněl. Musím ale přiznat, že i když se jedná jen o nepříliš zdařilou kopii, přece jen ten pocit, že si odnáším Oscara nebyl vůbec k zahození!

Na fotce zleva Elmar Klos, Jozef Kroner, Ida Kaminská a Ján Kadár na ruzyňském letišti 29. 4. 1966

Zpět na přehled

Nahoru