Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2009 Jiří Vala

Jiří Vala

6. 3. 2009 Fotek 1

Jiří Vala byl kdysi slavný herec. Koncem 50. let na něj chodily fanynky do Divadla na Vinohradech třeba i padesátkrát na stejné představení Mladé gardy.

Jiří Vala

Jiří Vala byl kdysi slavný herec. Koncem 50. let na něj chodily fanynky do Divadla na Vinohradech třeba i padesátkrát na stejné představení Mladé gardy. Ne pro tu hru samotnou, která byla naivně komunistická, ale kvůli němu. Byl to pěkný chlap s duší romantika. A uměl hrát.  Jeho sytě zabarvený hlas hřímal z jeviště a z jeho projevu bylo cítit nebývalou energii. Takový byl ještě i jeho Martin Nedobyl v seriálu Sňatky z rozumu. Díky režiséru Františku Filipovi máme Jiřího Valu zachyceného pro nepamětníky. Po prodělané mrtvici koncem 90. let znovu stoupl na jeviště a v divadle Kolowrat zahrál svého starce v Návštěvní době. Byl starcem i ve skutečnosti, nemocným a sešlým, ale se skvělou pamětí a stále ještě s chutí hrát divadlo. Jiří Vala zemřel 15. 11. 2003 na rakovinu. Jeho sestra Eva vzpomíná, že jí ještě v nemocnici recitoval, aby překonal bolest. 

A kdo všechno ho miloval? Kdysi prý Jiřina Jirásková, pak kolegyně od Realistů Emka Skálová, osm let Jiřina Švorcová (viz obrázek), asi dva roky Consuela Morávková ... žádný vztah nedopadl dobře... Oženil se až po čtyřicítce se sportovkyní, která neměla s herectvím nic společného.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru