Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2012 Sestry, které emigrace (ne)rozdělila

Sestry, které emigrace (ne)rozdělila

2. 7. 2012

Pokud půjdete Myslíkovou ulicí, a budete chtít na chvíli spočinout, doporučuji novou cukrárnu Les Kamarades. V jejím útulném prostředí jsem se setkala s Helenou a Irenou, sestrami, které dělí oceán.

Sestry, které emigrace (ne)rozdělila

Pokud půjdete Myslíkovou ulicí, a budete chtít na chvíli spočinout, doporučuji novou cukrárnu Les Kamarades. V jejím útulném prostředí jsem se setkala s Helenou Mejzrovou a Irenou Drobnou, sestrami, které dělí oceán. Když Irena v roce 1969 emigrovala se svým mužem do Ameriky, Helena zůstala v Praze s rodiči a starší sestrou. Po Ireně se jí hodně stýskalo. Emigrace je ale stejně rozdělit nedokázala. Sice se několik let neviděly, ale psaly si dlouhé dopisy, a jakmile to šlo, setkaly se alespoň v Budapešti. Irena pracovala pětadvacet let v  knihovně Kolumbijské univerzity a dnes prodává v obchodě s luxusním zbožím v Houstonu, kam ji osud zavál, když manžel přišel v New Yorku o práci a novou získal v Texasu.

Fakta o posrpnové emigraci

V prosinci 1968 oficiální československý tisk uvedl, že * emigrovalo celkem asi 159 lékařů * ve Švýcarsku zůstalo 8 000 našich občanů * do Kanady odjelo od srpna 4 600 Čechoslováků * v západním Německu podalo 2 862 našich občanů žádost o azyl * z uprchlického tábora v Rakousku odjelo 188 Čechoslováků do USA, 186 do Austrálie * podle odhadu pobývalo v západní Evropě až 50 000 našich občanů

 Foto Vendula Fantová

Zpět na přehled

Nahoru