Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2013 Svatý Valentýn trochu jinak

Svatý Valentýn trochu jinak

12. 2. 2013

Asi jako většině konzervativnějši laděných Čechů je mi svátek všech zamilovaných - sv. Valentýn - po leta protivný a stále ctím První máj - lásky čas.

Asi jako většině konzervativnějši laděných Čechů je mi svátek všech zamilovaných - sv. Valentýn - po leta protivný a stále ctím První máj - lásky čas. Nicméně musím svůj úsudek trochu poupravit. Před 11 lety totiž byla při prohlídce starého depozitáře Vyšehradské kapituly zcela náhodně objevena relikvie sv. Valentina. Nikdo zpočátku nevěděl, co jeden ze čtyř zaprášených barokních monstrancových relikviářů skrývá. Když Vyšehradská kapitula nechala tyto předměty zrestaurovat, zjistilo se v průběhu prací, že jeden z opravovaných relikviářů skrývá ostatek patrona zamilovaných. Dosvědčovala to nalezená tzv. autentika, tedy malý proužek papíru nalepený na kosti s nápisem Sv. Valentin. Jak a kdy se relikvie na Vyšehrad dostala, už asi nikdo nezjistí. Je však docela možné, že ji pro Prahu z Itálie získal již císař Karel IV. Na jedné z hlavních římských ulic, na Via Flaminia, stála totiž již ve 4. století bazilika, která ostatky sv. Valentina uchovávala. A Karla IV. jako významného sběratele relikvií mohly nepochybně zaujmout. 

Sv. Valentin z Terni byl biskupem, který zemřel mučednickou smrtí ve 3. století. Císař Markus Aurelius Claudius zvaný Germanikus (268-270) tehdy zrušil manželství, protože ženaté muže nepovažoval za dobré válečníky. Valentin i přes zákaz prý tajně oddával na území Říma zamilované páry a navíc mužům radil, aby neopouštěli své ženy a neodcházeli do válek. Claudius proto Valentina nechal dne 14. února 269 popravit. Do konce 70. let jeho jméno nebylo uvedeno v celocírkevním liturgickém kalendáři. Dnes ovšem patří k velmi známým světcům už i u nás.

V Praze na Vyšehradě se 16. února 2013 uskuteční pouť snoubenců. Na programu bude celodenní rekolekce pro předem přihlášené snoubence a poutní mše svatá v 15.30 hodin ve vyšehradské bazilice sv. Petra a Pavla.

Na rekolekci se páry snoubenců mohou přihlásit ještě  do 13. února přes formulář na webu http://manzelstvi.cz/valentin/, kde je možno nalézt též aktuální informace. Na poutní bohoslužbu jsou zváni všichni, kdo uvažují o vstupu do manželství.  Tolik z tiskové zprávy pražského arcibiskupství.

Zpět na přehled

Nahoru