Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2014 Golem na Štvanici

Golem na Štvanici

9. 4. 2014

Ve vile čp. 858 na pražské Štvanici ožije ve dnech 11. až 20. dubna Meyrinkův mystický Golem. Vrací se tak na místo činu, tentokrát i kvůli natáčení projektu Golem Cube pro Pražské Quadriennale 2015.

Golem na Štvanici

Ve vile čp. 858 na pražské Štvanici ožije ve dnech 11. až 20. dubna Meyrinkův mystický Golem. Vrací se tak na místo činu, tentokrát i kvůli natáčení projektu Golem Cube pro Pražské Quadriennale 2015. Tvůrci zřejmě netuší, jak moc zajímavá je minulost této vily, myslím, že si ji vybrali intuitivně. Od povodní 2002 je nevyužívaná, a o to větší potenciál je v ní skryt.

Štvanice se poslední desetiletí stala ostrovem bezradnosti. Neuváženým přičiněním magistrátu odsud zmizel Zimní stadion, ještě před osudovou povodní byla zrušena oblíbená plovárna, kterou měl nahradit jakýsi německý wellness park. Namísto toho volný prostor zarůstá bujnou vegetací, v níž se tu a tam ukrývá nějaký ten bezdomovec. Vila č. 858 sloužila ještě po válce jako útulek pro děti. Ve své knize Největší tajemství Oldřicha Nového popisuji, že právě tady si legendární Kristián vybral holčičku, kterou posléze adoptoval.  Jistě by se právě jemu líbilo, že se v těchto místech inscenuje Golem v kulisách pražského židovského ghetta. Byl by mezi prvními návštěvníky....

odkaz na trailer: https://www.youtube.com/watch?v=J7UxDMvkGNM

Zpět na přehled

Nahoru