Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2014 Musel nám to říct až Noam Chomsky

Musel nám to říct až Noam Chomsky

14. 6. 2014

Emeritní profesor lingvistiky a skutečný intelektuál Noam Chomsky přijel na lingvistickou konferenci a v Česku se ocitl poprvé. Řekl nám a za nás ale mnoho důležitých myšlenek, které se rozhodně netýkají jen jazyka.

Emeritní profesor lingvistiky a skutečný intelektuál Noam Chomsky přijel na lingvistickou konferenci a v Česku se ocitl poprvé. Řekl nám a za nás ale mnoho důležitých myšlenek, které se rozhodně netýkají jen jazyka. 

Velmi mě zaujal jeho seznam 10 nástrojů manipulace našich médií, mezi nimiž jmenuje strategii odvádění pozornosti, zacházení s veřejností jako s dítětem, povzbuzování emocionálních reakcí místo reflexivních, bombardování veřejnosti maličkostmi k udržení jejich ignorace, podpora v pocitu být šťastný s průměrností atd.

Co asi nejvíc rozčílilo určité kruhy, ale jiné jen utvrdilo v dávném přesvědčení, byly jeho výroky o disidentech: "Žádní jiní intelektuálové nebyli velmocemi tak podporováni, přestože jejich (disidentů ve východní Evropě) pozice nebyla nijak výjimečná a ani to jejich utrpení nebylo nijak výjimečné. Přesto začali mít pocit, že svým způsobem výjimeční jsou..."

Cituji dále zpravy.idnes: "Chomsky svůj názor na východoevropské intelektuály a disidenty dokreslil projevem Václava Havla v americkém Kongresu v roce 1990. Havel v Kongresu vystoupil se svým projevem krátce poté, co v Salvadoru armáda na místní univerzitě podle Chomského zavraždila šest předních latinskoamerických intelektuálů. Administrativa amerického prezidenta Ronalda Reagana v salvadorské občanské válce podporovala armádu a krajně pravicovou vládu. Sovětský svaz stál naopak na straně povstalců.

"Vzápětí na to přijel Havel do Spojených států, kde měl projev před Kongresem, za který sklidil obrovským úspěch a aplaus. Vlastně tam chválil Spojené státy jako obránce svobody."

Zpět na přehled

Nahoru