Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2016 Považovala se za životní klikařku

Považovala se za životní klikařku

14. 4. 2016

Včera zemřela v 91 letech herečka Věra Kubánková. Měla jsem to štěstí, že mě před necelými třemi lety přijala k rozhovoru a mohla jsem si vyslechnout její moudré vyprávění.

Považovala se za životní klikařku

Včera zemřela v 91 letech herečka Věra Kubánková. Měla jsem to štěstí, že mě před necelými třemi lety přijala k rozhovoru a mohla jsem si vyslechnout její moudré vyprávění. Považovala se za životní klikařku. Důvodů pro to měla hned několik.

"V Brně jsem zažila poslední ničivý nálet v roce 1944," vyprávěla mi tehdy. "Byla jsem totálně nasazená spolu s Helenou Trýbovou v továrně na plynové masky a ten den ráno, kdy došlo k náletu, nás někdo vyslal na pobočku – o ulici dál – a mezitím továrna dostala přímý zásah. Tam nezůstalo nic a my nálet přežily v krytu." Nikdy prý nemusela o nic usilovat. Největší část kariéry prožila v Realistickém /dnešním Švandově/ divadle, hrála ale také v Divadle Za branou a poslední leta si užívala krásné role v Divadle Na Jezerce. Byla třikrát vdaná,  s třetím partnerem Emilem Kadeřávkem žila až do jeho smrti a společně vychovali syna. I když byla výborná herečka, filmoví režiséři ji příliš nevyužili. Naposledy se před kameru postavila ještě nedávno ve filmu Kobry a užovky.

foto Jana Pertáková

Zpět na přehled

Nahoru