Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2019 Nezlomná

Nezlomná

O Latě Brandisové mi kdysi jako první vyprávěla dostihová jezdkyně a trenérka Martina Růžičková. Její osud ji nadchl a toužila, aby o ní byl natočený film.
Nezlomná

To se sice zatím nestalo, zato o Latě vznikla 340 stránková kniha s názvem Nezlomná. Napsal ji Richard Askwith a dal si na ní záležet. Zasadil ji do dobových souvislostí, nevynechal ani její zvláštní soukromý život, který se tak trochu podobal řeholi. Lata Brandisová je netypická hrdinka, je tak jiná než většina obvyklých čítankových postav. Hraběnka, která tvrdě trénovala a tvrdě pracovala, zvítězila v závodu Velké pardubické v roce 1937, aby vzápětí byla nacisty obrána o majetek a komunisty pak obrána docela a vyhnána do prosté chaty bez vody, kde žila se svými sestrami. Její chvíle slávy byla krátká, ale ona si nikdy nestěžovala. Vyrůstala na zámku v Řitce a tam propadla cleoživotní lásce ke koním. Dnes tu můžete navštívit Museum Laty Brandisové. Lata zemřela v cizině a mnoho let se o ní vůbec nemluvilo. V poslední době se však její jméno opět dostalo do povědomí české veřejnosti.

Za zamyšlení stojí, proč o Latě napsal tak podrobnou životopisnou knihu zrovna britský /a nikoli český/ sportovní novinář - podobně jako před časem o Emilu Zátopkovi /Dnes trochu umřeme/.  Oba tituly vydala Mladá fronta.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru