Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2022 Atentát

Atentát

Právě dnes před 80 lety došlo v Praze k atentátu na Reinharda Heydricha. Temná obloha a pochmurné počasí jako by evokovala náladu, která tehdy v protektorátních ulicích panovala.
Atentát

Národní filmový archív uvádí při té příležitosti znovu v kinech digitalizovaný širokoúhlý film Jiřího Sequense Atentát z roku 1964. Dramatická rekonstrukce odbojové akce zůstala dodnes nepřekonaným a věrohodným zobrazením klíčové události 2. světové války. Ovšem, jak říká ředitel NFA Michal Bregant, "realistický styl scénáře i jeho filmové realizace odpovídá dobovému pojetí hrdinského činu našich parašutistů, takže i proto by tento obraz neměl nahrazovat historické poznání." 

Dalším příspěvkem NFA k 80. výročí operace Anthropoid je uveřejnění kolekce projektu LINDAT s názvem Heydrichiáda. Tvoří ji dvacet osm zpravodajských šotů, které provádějí diváka obdobím od 27. září 1941, kdy se Heydrich ujal své funkce, zachycují celou éru jeho působení v Protektorátu Čechy a Morava a pokračují okolnostmi jeho likvidace, která se stala nejvýznamnějším projevem rezistence v okupované Evropě během druhé světové války. Kolekci uzavírá záznam prvního výročí této události. „Zpravodajské filmy, které dnes rovněž zpřístupňujeme, zajisté vykazují vždy nějaký politický nebo ideologický záměr, ale i tak spoluutvářejí cenný kontext pro Sequensův hraný film,” dodává Bregant.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru