Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2022 Čapek, robot i Petr Kostka s Carmen Mayerovou

Čapek, robot i Petr Kostka s Carmen Mayerovou

Památník Karla Čapka na Strži mě baví. Stále přináší něco nového, objevného i zábavného.
Čapek, robot i Petr Kostka s Carmen Mayerovou

V červenci se v souvislosti s Karlem Čapem uskuteční i mezinárodní události. V Bruselu, kde ČR předsedá v Radě EU, se tu představí ucelená venkovní výstava na téma Čapkovy hry R.U.R., která ukáže historii a současnost robotů v Česku. Expozice o dvanácti panelech bude k vidění v zahradě Pražského domu a možná i v dalších lokacích. Výstava mimo jiné připomene, že díky bratrům Čapkům už nikdo na světě nemůže říci, že nezná jediné slovo česky.  Jejich ROBOT je skutečně světový. Jak si ho tehdy představovali oni sami? O tom se můžeme přesvědčit na vlastní oči právě na Strži,  kde je roztomilá figurka robota z kovu a dřevam vytvořená počátkem 20. let k propagaci právě Čapkovy hry R.U.R. Památníku ji zapůjčila vnučka Josefa Čapka. „Původní figurka je kovová s pohyblivými klouby. Malovanou hlavičku má ze dřeva. Karel Čapek s ní byl vyfotografován v létě 1924 v Anglii. Existuje ale i fotografie z jeho pražského bytu, Čapkem datovaná 1930: on zalévá květiny v okně a figurka ho z římsy pozoruje,“ říká  ředitel Památníku Zdeněk Vacek.

Dětské návštěvníky určitě zaujme nová interaktivní apilkace s digitální postavičkou v podobě robota. Originální a zábavnou formou se tak dozvědí třeba zajímavosti o dětských knihách, o půvabných ilustracích Karla Čapka i jeho bratra Josefa nebo o životě ve Staré Huti. „Postavička situovaná do zahrady vedle Čapkovy oblíbené verandy může plynule chodit, běhat a skákat podle povelů návštěvníků, a přitom plnit různé úkoly - přesně tak, jak by to měl správný robot dělat. Interaktivní aplikaci pro nás připravilo sdružení CESNET,“ vysvětluje Vacek.

A pro dospělé publikum jsou určené kulturní programy v malebné zahradě letního domu.  Za všechny jmenujme scénické čtení z knihy Jak se co dělá v podání Carmen Mayerové a Petra Kostky - na programu je 9. července spolu s koncertem historické hudby. Autorské čtení z tvorby Karla Čapka chystá 20. srpna herečka Regina Rázlová spolu s Martinem Františákem, uměleckým šéfem Švandova divadla.

Akce probíhající v rámci Středočeského kulturního léta uzavře 24. září koncert etnické hudby s přednáškou Tomáše Reindla, doplněné besedou – jako hold sběrateli gramodesek Karlu Čapkovi. Jde o unikátní kolekci nahrávek etnické hudby ze spisovatelovy pozůstalosti. Je tak mimořádná, že ji v 90. letech minulého století UNESCO zařadilo do projektu Paměti světa.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru