Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2015 Co vám říká YMCA?

Co vám říká YMCA?

28. 4. 2015

Kolem paláce, který si říká YMCA, procházím často, neboť jen pár kroků odsud bydlím. Říkám si však, že možná mnozí Pražané ani netuší, co se za tím pojmem - kromě názvu budovy - vlastně skrývá.

Co vám říká YMCA?

Kolem paláce, který si říká YMCA, procházím často, neboť jen pár kroků odsud bydlím. Říkám si však, že možná mnozí Pražané ani netuší, co se za tím pojmem - kromě názvu budovy - vlastně skrývá. Je proto určitě dobře, že na sebe YMCA  jako nejstarší mládežnická organizace na světě v době 25. výročí obnovení své činnosti u nás, upozorňuje víc nahlas. Své příznivce jistě potěší výstavou Cesta z války, která představí na 50 unikátních snímků legionáře Václava Balcara. Putoval totiž s vyčerpanými vojáky přes Asii a Ameriku až do Prahy a zachytil tuto náročnou anabázi svým fotoaparátem.

Přepravu legionářů do vlasti zajišťovala americká sekce YMCA, které se jinak starala především o válečné invalidy. „Na fotografiích, které teď vystavujeme vůbec poprvé, je i jeden z jejích členů – americký strýček Číž, jak ho nazývali sami legionáři. Profesor gymnastiky a atletiky, Američan s českými, respektive chodskými kořeny byl tehdy hlavním sekretářem YMCA. Spolu s ním obětavě pomáhala legionářům také jeho manželka, která je učila anglicky,“ říká k tomu vnuk pana Balcara, jenž fotky pro výstavu poskytl.

Výstava bude k vidění zdarma v pasáži paláce YMCA v ulici Na Poříčí a potrvá do 15.7. 

Zpět na přehled

Nahoru