Příjemné čtení - Pravidla sýrárny
Pokud vás překvapuje název knihy Pravidla sýrárny, a myslíte si, že to bude další z miliónů obligátních kuchařek, tentokrát na téma sýr, samá voda! Totiž samé mléko....

Pokud vás překvapuje název knihy Pravidla sýrárny, a myslíte si, že to bude další z miliónů obligátních kuchařek, tentokrát na téma sýr, samá voda! Totiž samé mléko.... Nakladatelství JOTA sáhlo skvělým způsobem po autorovi, jenž je (nejen) po mém soudu jedním z nejlepších současných uměleckých publicistů. Jméno Michael Paterniti si zapamatujme - jistě vydá časem něco dalšího. Tato jeho kniha nese podtitul Příběh o lásce, zradě, pomstě a nejúžasnějším kousku sýra na světě a i v něm je cítit vůně té pochoutky zvané páramo de guzmán. Sýr naložený v olivovém oleji se prodává v bílé plechové krabičce a není zrovna nejlevnější. Autor se na něj zprvu šel do lahůdkářství jen podívat. Posléze se však odhodlal vypátrat ve Španělsku jeho výrobce pana Ambrosia, aby nalezl silný příběh, do nějž prolíná i další motivy ze společenského a politického dění ve světě. Není to rozhodně žádné PR jednoho výrobku, ale i kdyby bylo, pak bych smekla před takovým "píaristou" pro jeho vypravěčské umění.