Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2017 Franz Kafka v Siřemi

Franz Kafka v Siřemi

27. 7. 2017 Fotek 3

Novinářka Judita Matyášová a fotograf Jan Jindra putovali 14 let světem po stopách spisovatele Franze Kafky, aby se jim jejich energie nyní vtělila do stálé expozice v Siřemi.

Franz Kafka v Siřemi

Novinářka Judita Matyášová a fotograf Jan Jindra putovali 14 let světem po stopách spisovatele Franze Kafky, aby se jim jejich energie nyní vtělila do stálé expozice v Siřemi. Myslím, že je to v Čechách projekt naprosto neobvyklý a říct, že chvályhodný je asi slabé slovo. Chápu, že to muselo oba dva velmi bavit, že se pro to nadchli, zvlášť, když objevili docela jiný obraz slavného spisovatele, než jaký se obecně traduje. Žádný chmurný bolestín, ale muž, který si mj. zamiloval život na venkově a zůstal tu celých osm měsíců. Své vjemy pak vtělil do románu Zámek.

19. srpna v 17 hodin se shodou šťastných okolností v Siřemi na statku čp. 7 otevře stálá expozice Galerie Kafka v Siřemi. Přesně 100 let od chvíle, kdy sem Kafka přijel.

V 60. letech do Siřemi přijel také Václav Havel s Milošem Formanem s myšlenkou, že o zdejším pobytu Kafky natočí film. K realizaci nedošlo. Siřem si musela na své znovuobjevení počkat ještě dalších 50 let!

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru