Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2021 Odešel opravdový šlechtic

Odešel opravdový šlechtic

Moje vzpomínka na hraběte Zdeňka Sternberga začíná v roce 2005, kdy se na jeho hradě Český Šternberk natáčel film Smutek paní Šnajdrové.
Odešel opravdový šlechtic

Na hrad přijel v té době 58 letý Michel Placido, proslulý svou rolí charismatického komisaře Corrada Cattaniho v italském seriálu Chobotnice, aby si ve filmu zahrál hraběte Jiřího Sternberga, Zdeňkova otce. Tehdy jsem jela na hrad hlavně kvůli "Cattanimu", kterého jsem moc obdivovala.  O 6 let později jsem tam už jela kvůli jinému charismatickému muži - samotnému majiteli panství. Psala jsem zrovna knihu o Vladimíru Rážovi a zjistila jsem, že byli spolužáky na gymnáziu a že jejich přátelství trvalo až do Rážovy smrti. Měli spolu i zajímavé intermezzo v Karlínském divadle, kde pan hrabě dělal v 50. letech kulisáka a Vladimír byl zrovna velká hvězda. Zdeněk Sternberg o svém nelehkém života vyprávěl s velkým nadhledem a shovívavostí nad věcmi pozemskými... Když jsem mu poslala k schválení kapitolu, v níž mi vyprávěl o Vladimírovi, odpověděl jako pravý šlechtic: "Vladimír Ráž coby virtuos mluveného slova by měl jistě radost z vašeho slova psaného. " Vážený pane Sternbergu, děkuji vám za to, že jsem se s vámi mohla poznat.

P.S.: Michela Placida fotil Martin Kubica. Z archívu Olgy Rážové pak pochází snímek přímo z Českého Šternberka, kde pan hrabě udělal setkání bývalých spolužáků...

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru