Yalta v Jaltě
Dnes si můžete v tomhle legendárním hotelu, o němž se vypráví spousta pravděpodobných a někdy zcela neuvěřitelných historek, vychutnat pokrmy od Marka Šády a jeho týmu v Craft bistru Yalta. Znělo mi to, pravda, poněkud moc cizokrajně, ale pochopila jsem, že ti mladí borci se chtějí odlišit a nebýt spojovaní s dávnou minulostí podniku. Jídla, která servírovali, byla skutečně netradiční . Pohledem jsem ochutnala pražmu královskou na másle se smaženým lilkem, mrkví a bazalkou a vepřová líčka na houbách s kroupami, sama jsem si vybrala rizoto s červeným zelím, uzeným kachním prsem na jablkách a koriandru. Pokud jste ještě nejedli rýži, dušenou s červeným zelím, pak vězte, že chuť je to znamenitá - skoro jako kdybyste jedli červené zelí s knedlíkem /pan Šáda mi žert jistě promine/. No a sladká tečka? Mají tu větrník se slaným karamelem, tvarohového míšu a maracujový tart, všechno výborné. Jídel je mnohem víc a jsou neustále obměňovaná a také kreativně vymýšlená.
O hotelu Jalta mi vyprávěly manekýnky, které tady v 60. letech každý týden předváděly nové modely a zvědavě je přitom okukoval třeba Miloš Kopecký.... Přikládám snímek manekýny Zuzany Borovičkové /blondýna vlevo/, který skutečně vznikl přímo v Jaltě a dále současné snímky hotelu a jeho výzdob na fasádě včetně skulptur, které můžete vidět na jeho balkóně. A jen tak pro zajímavost ještě jídelní lístek z roku 1960.