Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2023 21. srpen 1968

21. srpen 1968

Bylo mi teprve šest let, když nás 21. srpna 1968 okupovala vojska Varšavské smlouvy.
21. srpen 1968

Už tehdy jsem ale nahlížela tatínkovi přes rameno, když přinesl Večerní Prahu. Fotografie Stanislava Tereby (+17.1. 2023) byly vždycky skvělé. I v onom roce, kdy jaro bylo plné nadějí a vrchol léta je proměnil v tragédii. O 40 let později mi k tomu můj oblíbený fotograf řekl:

"19. srpna večer u mě doma zazvonil telefon. Volal Bert Corporaal, šéfredaktor holandského fotbalového týdeníku Voetbal International, s kterým jsem už několik let spolupracoval. Pomalou němčinou mi řekl, že na našich hranicích stojí ruské tanky a vojáci Varšavské smlouvy se chystají k nám vtrhnout. Vyzval mě, abych sbalil pár nejnutnějších věcí, vzal manželku Janu a malého Tomáše (synovi byly necelé dva roky), objednal si taxíka a přijel na druhý den v 10 hodin na hraniční přechod v Rozvadově. Odtud by nás odvezli autem do Rotterdamu. Nechal jsem si vše říct ještě jednou, natolik jsem mu ty zprávy nevěřil, a pak jsem řekl, že kdyby k něčemu takovému skutečně došlo, musím být u toho. ‚Ty jsi oběť svého povolání,‘ řekl mi na to.

Pro všechny případy jsem si vzal z redakce domů brašnu s dvěma fotoaparáty, blesky, teleobjektivem a zásobou filmů a připravil jsem si i své dvě Leicy. A udělal jsem dobře. 21. srpna mne okolo půl třetí ráno vzbudil kolega fotoreportér z ČTK Jirka Finda s tím, že Rusové právě přistávají v Ruzyni....Vyrazil jsem na skútru, a skutečně z rozestavěného nového letiště už vyjížděl ruský obrněný transportér a za ním gazy s po zuby ozbrojenými vojáky. Přiznám se, že v tu chvíli jsem nebyl schopný vyndat foťák...

Odjel jsem k redakci na Poříčí a tam jsem se dověděl, že u ÚV KSČ na nábřeží už jsou tanky. Rozeběhl jsem se tam, bylo něco po páté hodině ranní. Nebyly to tanky, ale obrněné transportéry... Najednou proti mně běžel chumel lidí a někoho nesli. Když doběhli k zaparkovaným autům, položili na kapotu jednoho z nich bezvládné zkrvavené tělo. V té chvíli jsem udělal několik záběrů zřejmě první pražské oběti ruské okupace..."

A tady je pár snímků Stanislava Tereby z jara a léta 1968.

 

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru