Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2023 Další objev galeristy Hejtmánka

Další objev galeristy Hejtmánka

Ani se nedivím galeristovi Hejtmánkovi, že ho těší objevovat zapomenuté nebo neznámé malíře. Téhle posedlosti plně rozumím.
Další objev galeristy Hejtmánka

Když na podzim minulého roku prodával majitel dům v Králově Dvoře u Berouna, našlo se na půdě na 300 zaprášených děl Josefa Kotrby (1896-1984). Joj, půdy leccos skrývají! A kolikrát ani sami majitelé nemovitostí netuší, že může jít o skutečné poklady. Naštěstí se obrazy naivistického malíře a samouka dostaly do správných rukou. Tomáš Hejtmánek rozpoznal jejich kvalitu a také obrazy restauroval. V minulosti už podobně provedl obsáhlý výzkum života a díla Jaroslava Verise, jenž sice patřil k uznávaným malířům, ale jeho dílo bylo do té doby roztroušené a jeho život nezmapovaný. Něco má s Kotrbou společného - podobná životní data. Zajímavé je, že Kotrba byl samouk, malovat začal ze záliby a pro radost až v době, kdy odešel do penze. A svůj poslední obraz namaloval v 85 letech. Z jeho pláten cítíme, že mu malování dávalo hlavně energii do života. Jsem přesvědčen, že jde o autora, který si zaslouží pozornost. Jeho tvorbu charakterizují veselé barvy a radost ze života. Překvapuje obdivuhodným rejstříkem námětů, umí potěšit optimismem, pestrostí tvorby. Čím víc se s ním seznamuji, tím mi přijde zajímavější. Obrazy chceme především lidem poprvé ukázat, a když bude mít někdo zájem, nabídnout je i k prodeji. Ceny za díla budou nižší, v řádech tisíců až desetitisíců korun,“ říká galerista.

O malířově životě existuje jen minimum informací, nezachovala se ani jeho fotografie. Narodil se v Praze a většinu života prožil v Králově Dvoře u Berouna, kde i zemřel. Povoláním byl akademický architekt. V roce 1923 absolvoval studium architektury u Jana Kotěry na Akademii výtvarných umění v Praze. Podle sporadických zmínek byl snad projektantem, stavitelem nebo stavbyvedoucím. „Domníváme se, že máme jeho autoportrét, kdy sám sebe namaloval jako mladého muže,“ uvádí Hejtmánek. Josef Kotrba ale přeci jen některá svá díla do světa dostal. „Přinejmenším dva jeho obrazy jsou ve sbírce naivního umění Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích. Zastoupený je také v soukromé sbírce Poetické galerie v Praze. Jednotlivě byly Kotrbovy obrazy k vidění na několika výstavách naivního umění v letech 1972, 1992, 2000 a 2015. Tři z Kotrbových děl byly dokonce součástí sbírky spisovatele Bohumila Hrabala,“ přibližuje galerista. Výstavu Kotrbových obrazů nazvanou  Nalezený malíř Josef Kotrba si můžete prohlédnout v Galerii Arthouse Hejtmánek od 15.9. do 30.10.

Zpět na přehled

Nahoru