Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2023 Hlavně nezapomínat

Hlavně nezapomínat

Na budově Obvodního ředitelství policie Praha IV v ulici U Plynárny 2 byla včera odhalena pamětní deska, věnovaná odbojové skupině příslušníků 50. policejního revíru v Nuslích.
Hlavně nezapomínat

Jsem ráda, že mezi účastníky tak bohulibé akce mohla být i herečka, výtvarnice a terapeutka Jana Sedlmajerová. Společně jsme letos věnovaly hodně času sbírání informací o prvním manželovi její maminky MUDr. Zdeňkovi Müllerovikterý působil jako policejní lékař v Nuslích a s příchodem nacistů k moci se zapojil do odboje proti nim. Janě se podařilo v Národním archívu prostudovat materiály, které upřesňovaly především poslední dny života lékaře, jenž tušil, že si pro něj gestapo již brzy přijde. Rozhodl se proto spáchat sebevraždu, aby předešel tomu, že by třeba pod nátlakem při výslechu vyzradil nějaká jména či jiné informace. Díky iniciativě Policejního muzea a jejího ředitele Radka Galaše se podařilo prosadit pamětní desku, na níž je i Mullerovo jméno. Jana Sedlmajerová, podobně jako další příbuzní hrdinných policistů, obdržela z rukou policejního prezidenta Martina Vondráška čestnou medaili in memoriam Policie ČR zdravotnímu radovi MUDr. Zdeňku Müllerovi. A já jí k tomu přidala knížku Zločin a vášně za rady Vacátka, která právě vyšla v druhém, doplněném vydání. Na jejím konci se podařilo přidat alespoň krátkou kapitolku o panu doktorovi. Na akci jsme se potkaly také s  policistou a spisovatelem Michalem Dlouhým, jenž se zaměřuje na historii českého četnictva a kriminalistiky, a s policejním kaplanem Jiřím Ignácem Laňkou. Krásný slavnostní akt zdůraznil jednu myšlenku: Hlavně nezapomínat na naše hrdiny, kteří položili své životy za svobodu národa.

Jen pro zajímavost:  současné sídlo nuselské policie se nachází v objektu, v němž byl před druhou světovou válkou vyhlášený hodinový hotel Ariel. 

Zpět na přehled

Nahoru