Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2023 Vyšehradskou kočičku namaloval Alfons

Vyšehradskou kočičku namaloval Alfons

Kdo sledujete moji práci, možná víte, že jsem rodačka "zpod Vyšehradí" a na Vyšehrad jsem chodila od mala až do dospělosti.
Vyšehradskou kočičku namaloval Alfons

Také jsem psala o fenoménu Vyšehradské kočičky, která má dnes sice spíš podobu medvídka, ale tahle křídou vyvedená kresba je na Táborské bráně už řadu desetiletí. Kdysi se mi ozvali lidé, s nimiž jsem založila pomyslné bratrstvo Vyšehradské kočičky, protože vzpomínali, že kočičku obtahovali, když šli kolem nebo si na ni aspoň sáhli pro štěstí (jsou ale i mnozí, kteří si jí nikdy nevšimli, což jim samozřejmě nijak nezazlívám). Ve své knížce Retro příběhy zmiňuji, jak v létě 2019 najednou nebylo po kočičce ani památky a můj vnuk Tomík ji znovu namaloval a slíbil, že ji bude chránit. Chrání ji ale spousta dalších jejích příznivců, neboť je na zdi stále. Co mě však způsobilo obrovskou radost, byla zpráva od paní Andrei Zradičkové, která mi napsala: "Obrázek kočičky nakreslil můj děda Alfons Plašil před více jen 80 lety. Tehdy jako desetiletý kluk. Narodil se v roce 1931 a vyrůstal v blízkosti Vyšehradu (zemřel v loňském roce). Vodil mě sem jako malou holku a vyprávěl, že kočičku namaloval podle obrázku z dětského časopisu. Ač se živil jako řidič, jeho celoživotním koníčkem zůstalo kreslení..."

Přikládám obrázek kočičky - medvídka z roku 2009 a 2019 a také foto Táborské brány ze 70. let. Dnes už vedle ní nestojí domek rodiny sklenáře pana Veselého, o němž se mj. zmiňuje Petr Sojka v tv pořadu Z metropole i v jedné ze svých knížek. V roce 2009 jsme ještě vyfotili zbytky po stavbě domku včetně židlí. Především však díky paní Andree přikládám snímek desetiletého Alfonse přímo na Vyšehradě, který mě upřímně dojímá.

Zpět na přehled

Nahoru